Geschiedenis

s.v. Trifonius

In 1994 werd studievereniging Vitruvius opgericht door studenten van bouwkunde en civiele techniek, vernoemd naar de beroemde architect en ingenieur: Marcus Vitruvius Pollio. Zij vonden dat er te weinig activiteiten plaatsvonden op de campus en daar moest verandering in komen. Naast het runnen van een eigen sociëteit organiseerde Vitruvius de introductieweek voor bouwkunde en civiele techniek.

In 1997 gaan Vitruvius en Totus Veribus (studievereniging HTS autotechniek) samen verder onder de naam s.v. Trifonius. De naam Trifonius is geïnspireerd op de geniale, geleerde professor Trifonius Zonnebloem uit de Kuifje-serie, bedacht en getekend door de Belgische striptekenaar Hergé. De professor is ook terug te vinden in het logo, boven het Latijnse motto: Quod bonum, felix, faustum, fortunatumque sit. Vrij vertaald: Dat het goed, gelukkig, voorspoedig en fortuinlijk mag zijn.

Begin 2006 is besloten dat het beter zou zijn als bouwkunde en civiele techniek één studievereniging gingen vormen. Dit zorgde er dan ook voor dat s.v. Trifonius samenging met UGT (Uiterste Grens Toestand). Sinds september 2008 verscheen studievereniging Trifonius dus hernieuwd op de HAN.

In de jaren daarop is s.v. Trifonius ieder jaar gegroeid. Binnen een tijdsbestek van vijf jaar groeide de vereniging van ongeveer 20 naar 70 actieve leden.

Sinds 2014 bestaat s.v. Trifonius niet alleen uit actieve leden. Het bestuur van 2014-2015 heeft het lidmaatschap ingeluid, zodat de vereniging meer kan betekenen voor de studenten van de faculteit. De groei van Trifonius heeft doorgezet tot het huidige ledenaantal van maar liefst 1100 leden, waarvan 140 actieve leden. Het bestuur van 2015-2016 heeft twee nieuwe commissies leven ingeblazen: de tijdelijke Lustrumcommissie, om ons 20-jarig bestaan te vieren, en de BKR-commissie, die de BetonKanoRace2016 gaat organiseren.

Sinds 2017 is de commissie Uitkraging tot stand gekomen, zij gaan onderzoek doen na mogelijke verbeteringen voor s.v. Trifonius.

Prof. ZonnebloemTrifonius Zonnebloem

s.v. Trifonius heeft zijn naam te danken aan de welbekende professor uit de Kuifje-serie.

Professor Zonnebloem, oftewel Trifonius Zonnebloem, is afkomstig uit de Kuifje boeken. Het is een hardhorige, totaal verstrooide professor, wat voor veel hilariteit zorgt in de stripverhalen. Hij kwam voor het eerst in de verhalenserie voor in het deel: ‘De schat van scharlaken Rackham’. Hij heeft in dit verhaal een onderzeeër ontworpen om een schat te kunnen opduiken. Echter was, volgens kapitein Haddock, geen plaats voor de onderzeeër op de boot. Om toch ruimte te maken voor de duikboot haalt Professor Zonnebloem de flessen whiskey van de boot, wat tot grote woede leidt bij kapitein Haddock.